Bahan-bahan:
1/2
ekor ikan siakap | sederhana besar
1
batang serai
1/2biji
bawang besar
2
ulas bawang putih
4
biji cili padi
1
inci halia
1/4
kiub pati ikan bilis
1
biji limau kasturi
2
helai daun limau purut | buang urat
1
sudu besar sos ikan
1/2
sudu besar kicap cair
1/2
sudu besar sos tiram
1
sudu besar tepung jagung | bancuh dengan air
Garam,
gula
Daun
ketumbar, daun bawang
Cara-cara:
1. Pastikan
air dalam pengukus telah didihkan terlebih dahulu
2. Masukkan
semua bahan dalam pinggan pengukus kecuali tepung jagung, garam, gula, daun
ketumbar/ bawang.Ratakan bahan-bahan, di atas dan bawah ikan
3. Masukkan
juga sedikit air
4. Kukus
dalam 5-10 minit hingga ikan masak
5. Masukkan
air bancuhan tepung + gula + daun ketumbar/ bawang
6. Sesuaikan
rasa, jika kurang masin baru letak garam.Jika masin, letak air lagi atau
perahkan lagi limau
No comments:
Post a Comment