Bahan-bahan:
500
gm ikan sembilang atau keli ( buang perut dan di bersihkan )
1
labu bawang besar ( di potong2 @ di tumbuk )
3
ulas bawang putih ( ditumbuk )
1/2
inci halia ( ditumbuk )
1
batang serai ( diketuk )
2
sudu makan cili kisar
2
sudu besar sos cili
sedikit
serbuk kunyit
sedikit
garam
Minyak
untuk menggoreng secukupnya
Cara-cara:
1. Ikan
yang telah dibersihkan dilumur dengan garam dan serbuk kunyit
2. Goreng
ikan hingga kekuningan kemudian angkat dan ketepikan
3. Masukkan
2 sudu minyak tadi di dalam kuali yang lain kemudian tumis cili kisar dan bahan
bahan yang telah di tumbuk
4. Masukkan
serai kemudian goreng hingga wangi
5. Masukkan
sos cili dan sedikit air dan masak hingga pekat sedikit
6. Sesuaikan
rasa kemudian masukkan ikan yang telah di goreng tadi
7. Boleh
kuah rata bolehlah di hidangkan
No comments:
Post a Comment