Wednesday, June 25, 2014

Ikan Keli Masak Berlada


Bahan-bahan:
500 gm ikan sembilang atau keli ( buang perut dan di bersihkan )
1 labu bawang besar ( di potong2 @ di tumbuk )
3 ulas bawang putih ( ditumbuk )
1/2 inci halia ( ditumbuk )
1 batang serai ( diketuk )
2 sudu makan cili kisar
2 sudu besar sos cili
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara-cara:
1. Ikan yang telah dibersihkan dilumur dengan garam dan serbuk kunyit
2. Goreng ikan hingga kekuningan kemudian angkat dan ketepikan
3. Masukkan 2 sudu minyak tadi di dalam kuali yang lain kemudian tumis cili kisar dan bahan bahan yang telah di tumbuk
4. Masukkan serai kemudian goreng hingga wangi
5. Masukkan  sos cili dan sedikit air dan masak hingga pekat sedikit
6. Sesuaikan rasa kemudian masukkan ikan yang telah di goreng tadi
7. Boleh kuah rata bolehlah di hidangkan



No comments:

Post a Comment