Wednesday, June 25, 2014

Resepi Kari Kepala Ikan (Tanpa Santan)



Bahan-bahan :
Kepala ikan jenahak atau ikan merah (dibersihkan)
kacang bendi
3 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 tangkai daun kari
sedikit halba campur
tomato (dibelah 4)
3 sudu makan serbuk kari ikan Adabi (dibancuhkan dengan sedikit air)
garam dan sedikit gula
air asam jawa

Cara-cara :
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari serta halba campur hingga wangi
2. Masukkan bancuhan rempah kari dan tumis lagi hingga garing atau pecah minyak
3. Masukkan air secukupnya. Kacau rata-rata dan biarkan ia mendidih
4. Masukkan ikan dan kacang bendi. Perasakan dengan garam dan gula
5. Akhir sekali barulah dimasukkan air asam jawa dan tomato
6. Setelah masak, angkat dan hidangkan panas-panas bersama nasi putih dan sambal belacan

No comments:

Post a Comment