Bahan-bahan :
Kepala ikan jenahak atau ikan merah (dibersihkan)
kacang bendi
3 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 tangkai daun kari
sedikit halba campur
tomato (dibelah 4)
3 sudu makan serbuk kari ikan Adabi (dibancuhkan dengan sedikit air)
garam dan sedikit gula
air asam jawa
Cara-cara :
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari serta halba campur hingga
wangi
2. Masukkan bancuhan rempah kari dan tumis lagi hingga garing atau pecah
minyak
3. Masukkan air secukupnya. Kacau rata-rata dan biarkan ia mendidih
4. Masukkan ikan dan kacang bendi. Perasakan dengan garam dan gula
5. Akhir sekali barulah dimasukkan air asam jawa dan tomato
6. Setelah masak, angkat dan hidangkan panas-panas bersama nasi putih dan
sambal belacan
No comments:
Post a Comment