Wednesday, June 25, 2014

Ayam Panggang Bermadu


Bahan-bahan :
1 ekor ayam (dibersihkan, dipotong ikut suka dan direbus 1/2 masak)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1/2 - 1 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
sedikit lada sulah
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap pekat
3 sudu makan jus lemon
3 sudu makan madu (dibancuh sedikit dgn air)
sedikit garam @ gula jika perlu

Cara-cara :
1. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan peraplah semalama atau sekurang2nya sejam
2. Kemudian tambah 2 sudu makan minyak zaitun @ minyak masak dan gaul2kan sebelum dibakar
3. Bakar selama 30 minit pd suhu 200C atau sehingga masak. (terbalikkan ayam 15 minit terakhir)


No comments:

Post a Comment