Wednesday, June 25, 2014

Pajeri Terung Panjang


Bahan-bahan:
1 kg terung panjang belah 2, dan belah lagi jangan sampai putus
1 cawan santan
3 sudu kerisik
3 sudu cili kisar
5 sudu serbuk kari ikan
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sudu udang kering*
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
air asam jawa
garam & gula


Cara-cara:
1. Tumbuk bahan bartanda (*) tumiskan hingga kekuningan.. bersama bunga lawang dan kayu manis
2. Masukkan cili kisar dan serbuk kari.. tumiskan lagi hingga naik minyak
3. Masukkan santan dan kerisik.. tambah air jika perlu
4. Masukkan air asam jawa.. garam.. dan gula secukup rasa
5. Akhir sekali masukkan terung.. masak hingga lembut
6. Sedia untuk dihidang

No comments:

Post a Comment