Saturday, January 29, 2011

Nasi Minyak Terengganu

Bahan-bahan

BAHAN NASI
2 Cawan beras + 2 gelas air [ anggaran biasa saya masak ]
1 1/2 sd besar sos tomato
2 sd besar susu pekat
garam
1 helai daun pandan
2-3 titik perwarna - nak isi kat nasi

BAHAN TUMIS
1/2 labu bawang besar - potong bulat-bulat
cengkih,bunga lawang,buah pelaga,kulit kayu manis

CARA MASAK NASI MINYAK

Tumiskan bawang besar, cengkih, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, sos tomato dan susu pekat hingga wangi.Basuh beras dan toskan. Kemudian masukkan air kedalam tumisan, tunggu hingga mendidih. Masukkan daun pandan, secubit garam dan pewarna. Kemudian masukkan beras. Masak seperti biasa.

GULAI NASI MINYAK

1/2 kilo ayam atau daging
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
2 sudu besar rempah nasi minyak
santan gula
garam
kerisik belacan asam jawa

BAHAN-BAHAN UNTUK MENUMIS
3 ulas bawang merah dan
2 ulas bawang putih
cili kering dikisar
cengkih, buah pelaga, bunga lawang dan kayu manis


CARA-CARA MEMASAK

Daging di potong kecil-kecil, kemudian digaul dengan rempah bawang, halia, kerisik, belacan dan asam jawa. Kemudian panaskan dengan api perlahan hingga naik bau.

KEMUDIAN
Tumiskan bahan-bahan tumis.

Masukkan bahan tumis ke dalam daging yang dimasak tadi. Masukkan santan, gula dan garam. Biarkan mendidih.

No comments:

Post a Comment