Bahan-bahan ( 6-8 orang )
Untuk rebus
- -1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)
- - 2 ulas bawang putih
- - 2sm halia yg diketuk
Untuk perap
- >1 sudu besar kicap pekat
- >1 sudu besar sos tiram
- >1cm halia
- >2 ulas bawang putih
- >sedikit kicap cair
Untuk nasi
- - 5cwn beras
- - 3 sudu besar butter
- - 1cm halia- ditumbuk
- - 4 ulas bawang putih -ditumbuk
- - air rebusan ayam tadi secukupnya
- - sedikit garam.
Bahan sos
- > 5biji cili merah
- > 5 ulas bawang putih
- > 2cm halia
- > 1 sudu teh cuka, garam, gula
- > 1/2 cawan air
- @lebihan air rebusan ayam
- @1 biji bawang besar kisar
- @rempah sup
- @garam
- @daun sup yg dihiris.
Cara-cara
- Ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)..bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk
- Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing.
- Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
- Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)
- Untuk sup- air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi.
No comments:
Post a Comment