Saturday, January 29, 2011

Laksa Penang

LAKSA PENANG

Bahan-bahan:

1 kg ikan selayang

400 gm laksa - celur

1 inci belacan

10 biji bawang merah

4 biji bawang putih

100 gm cili kering

2 kuntum bunga kantan – hiris nipis

1 ikat daun kesum

secukupnya asam keping

3 biji telur – rebus dan belah 2

3 biji cili merah –hiris nipis

Garam

Gula


Cara-cara:

1. Rebuskan ikan. Ambil isinya dan kisar.

2. Kisar bawang putih, belacan, bawang merah, cili kering dan udang.

3. Masukkan ikan dan semua bahan yang dikisar kedalam periuk.

4. Tambah 2 mangkuk air. Tambah garam, gula, bunga kantan, asam keping dan daun kesum Masak selama lebih kurang 20 minit.

6. Letak sedikit laksa dalam mangkuk, cili, telur, hirisan nenas dan limau kasturi. Tuang kuah laksa secukupnya. Sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment