1/2
buku butter
500 ML susu segar (yg dalam kotak)
2 Biji Kiub Ayam
Sedikit serubuk lada sulah
Sedikit tepung gandum(bancuh dgn air)
2 Biji Kiub Ayam
Sedikit serubuk lada sulah
Sedikit tepung gandum(bancuh dgn air)
10-12 keping cheese
sedikit pewarna kuning
sedikit pewarna kuning
Bahan-bahan (Kentang)
5 Biji Kentang Putih
1 Biji Telur
Tepung beras
garam
rempah kari
Tepung beras
garam
rempah kari
Cara-cara
1. Pansakan butter
2. Masukkan susu & masak sampai hampir mendididh (panas jer) dgn api yg kecil.
3. Masukkan kiub ayam & lada sulah, kacau sehingga kiub ayam larut.
4. Masukkan cheese & pewarna kuning.
5. Kacau sehingga cheese hancur.
6. Masukkan sedikit tepung, ikut kepekatan yg disukai. Kacau dan ketepikan.
7. Potong kentang ikot saiz yang dikehendaki
3. Masukkan kiub ayam & lada sulah, kacau sehingga kiub ayam larut.
4. Masukkan cheese & pewarna kuning.
5. Kacau sehingga cheese hancur.
6. Masukkan sedikit tepung, ikut kepekatan yg disukai. Kacau dan ketepikan.
7. Potong kentang ikot saiz yang dikehendaki
8.
Rebus kentang separuh masak dan toskan
9. Pecahkan telur dalam bekas kentang td dan kacau hingga semua kentang bersalut telur.
10. Masukkan tepung (tepung+garam+rempah kari) dlm 1 bekas dan gaulkan kentang.
11Goreng hingga masak.
Dimakan bersama mayonis, sos cili dan sos cheese.....SELAMAT MENCUBA
9. Pecahkan telur dalam bekas kentang td dan kacau hingga semua kentang bersalut telur.
10. Masukkan tepung (tepung+garam+rempah kari) dlm 1 bekas dan gaulkan kentang.
11Goreng hingga masak.
Dimakan bersama mayonis, sos cili dan sos cheese.....SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment