Saturday, February 22, 2014

Cheezy Wedges





Bahan-bahan  ( Sos Cheese)

1/2 buku butter
500 ML susu segar (yg dalam kotak)
2 Biji Kiub Ayam 
Sedikit serubuk lada sulah
Sedikit tepung gandum(bancuh dgn air)

10-12 keping cheese
sedikit pewarna kuning

Bahan-bahan (Kentang)

5 Biji Kentang Putih
1 Biji Telur
Tepung beras
garam
rempah kari



Cara-cara
1. Pansakan butter
2. Masukkan susu & masak sampai hampir mendididh (panas jer) dgn api yg kecil.
3. Masukkan kiub ayam & lada sulah, kacau sehingga kiub ayam larut.
4. Masukkan cheese & pewarna kuning.
5. Kacau sehingga cheese hancur.
6. Masukkan sedikit tepung, ikut kepekatan yg disukai. Kacau dan ketepikan.
7.       Potong kentang ikot saiz yang dikehendaki
8.       Rebus kentang separuh masak dan toskan
9. Pecahkan telur dalam bekas kentang td dan kacau hingga semua kentang bersalut telur.
10. Masukkan tepung (tepung+garam+rempah kari) dlm 1 bekas dan gaulkan kentang.
11Goreng hingga masak.

Dimakan bersama mayonis, sos cili dan sos cheese.....SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment