Bahan-bahan
1/4 ekor ayam (dipotong kecil)
1/2 cawan santan pekat
2 sudu makan kerisik
2 helai daun kunyit (dihiris halus)
sedikit gula dan garam
5 biji b/merah (dukisar)
2 ulas b/putih (dikisar)
3 btg serai (diketuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1/2 inci lengkuas (diketuk)
2 sudu makan cili kisar
6 bji cili padi dikisar
1/4 ekor ayam (dipotong kecil)
1/2 cawan santan pekat
2 sudu makan kerisik
2 helai daun kunyit (dihiris halus)
sedikit gula dan garam
5 biji b/merah (dukisar)
2 ulas b/putih (dikisar)
3 btg serai (diketuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1/2 inci lengkuas (diketuk)
2 sudu makan cili kisar
6 bji cili padi dikisar
Cara-cara
1.
Tumiskan
kunyit, bawang merah, bawang putih, cili padi,halia,halia, lengkuas dan cili
kering kisar.
2.
Masukkan
ayam dan gaul.
3.
Masukkan
air dan kacau.
4.
Masukkan
serai, garam dan gula. Masukkan kerisik.
5.
Masukkan
santan. Bila kering, masukkna daun kunyit
6.
Setekah
kuah pekat, tutup api.
No comments:
Post a Comment