Thursday, February 20, 2014

Rendang Ayam

Bahan-bahan
1/4 ekor ayam (dipotong kecil)
1/2 cawan santan pekat
2 sudu makan kerisik
2 helai daun kunyit (dihiris halus)
sedikit gula dan garam
5 biji b/merah (dukisar)
2 ulas b/putih (dikisar)
3 btg serai (diketuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1/2 inci lengkuas (diketuk)
2 sudu makan cili kisar
6 bji cili padi dikisar


Cara-cara
1.       Tumiskan kunyit, bawang merah, bawang putih, cili padi,halia,halia, lengkuas dan cili kering kisar.
2.       Masukkan ayam dan gaul.
3.       Masukkan air dan kacau.
4.       Masukkan serai, garam dan gula. Masukkan kerisik.
5.       Masukkan santan. Bila kering, masukkna daun kunyit
6.       Setekah kuah pekat, tutup api.

No comments:

Post a Comment