Monday, March 24, 2014

Cantonese Kuey Teow


Bahan-bahan:
segenggam kuey teow @ nak lebih pun boleh  (cuci - tos - gaul dgn sedikit kicap pekat )
2 ulas bawang putih - diketuk
isi ayam - dihiris nipis 
 udang
sawi 
keping fish cake
minyak masak secukup kegunaan
serbuk pati ayam 
sos tiram
kicap cair ( secukup kegunaan )
kicap pekat 2 @ 3 titik ( utk bg warna gelap )
minyak bijan
air secukupnya utk dijadikan kuah
sedikit bancuhan tepung jagung ( tepung jagung + air )
sebiji telur ( dipukul sikit )


Cara-cara:
1. Goreng kuey teow seketika menggunakan non stick pan, angkat & ketepikan.
2. Tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan hirisan daging ayam.
3. Masukkan udang, sawi & fish cake - gaul rata.
4. Masukkanair dan perasakan secukupnya 
5. Masukkan serbuk pati ayam, sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Biarkan mendidih.
6. pekatkan kuah dgn bancuhan tepung jagung.
7. Masukkan minyak bijan, gaul sebati dan matikan api.

No comments:

Post a Comment