Last week trngin sgt nk try wat pecal lele keli sendiri sbb en mantol sye ska makan pecal lele tu...Klu g pasar malam kat Pandan Jaya (selasa) mesti beli...die ckp sambal m.cik tu sdp..kena blaja ni...
Bukan maen semangat aku siap beli lesung batu tau semata-mata nk mask ni....
A
Bahan-bahan:
3 ekor ikan keli
2 keping tauhu
1 keping tempe
Kangkung
Daun Salad
Kacang Panjang
Tomato
Timun
Cara penyediaan
1. Basuh ikan keli dgn tepung gandum dan limau nipis. Toskan
2. Potong tauhu menjadi segi 3
3. Potong tempe menjadi segi 4
4. Gaul ikan keli, tauhu dan tempe dgn kunyit dan garam
5. Goreng hingga garing
6. Hias dgn kangkung celur, salad, kacang panjang, tomato dan timun
B
Bahan-bahan:
5 tangkai cili besar
10 tangkai cili padi
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
belacan
garam
gula
Cara penyediaan
1. Potong dadu clili besar, cili padi, b.besar, b.putih dan tomato
2. Goreng semua 1 dan belacan
3. Tumbuk semua 2 dan tambah garam serta gula secukup rasa
C - Masak nasi putih
D - Masak sup kosong
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment